marți, 28 ianuarie 2014

Tort diplomat cu iaurt

Dragilor azi vin cu o rețetă dulce. Am făcut-o în special pentru "doamna Iarnă", poate o îndulcesc si se dă plecată de pe la noi...:))))

Ingrediente

 Pentru blat:

5 ouă
5 linguri zahăr
5 linguri făină

Pentru cremă:

200 ml friscă Hulala
300 g iaurt
4 linguri zahăr pudră
un compot de ananas bucăți
2 portocale
un plic gelatină granule dt oetcker
o fiolă esență de rom

Mai întâi de toate pregătiți blatul. Separați albușurile de gălbenușuri, albușurile le mixați cu un praf de sare, apoi continuați adăugând treptat zahărul până ce acesta se topește complet și albușurile se întăresc și devin lucioase.

Peste albușuri adăugați gălbenușurile și mixați până ce se omogenizează . Lăsați mixerul deoparte și cu o lingură adăugați făina amestecând de jos în sus.

Dați drumul la cuptor la foc moderat, pregătiți o formă de tort cu diametrul de 24 cm sau o oală ca în cazul meu (nu am reușit sa-mi cumpăr o formă de tort încă), o ungeți cu margarină și o tapetați cu făină sau puneți foaie de copt

Puneți blatul la copt pentru  25-30 minute, primele 15 minute nedeschizând ușa cuptorului, pentru a evita ca blatul să vi se lase.

Când e gata îl scoateți din cuptor și îl lăsați să se răcească.

Acum e timpul să pregătiți crema. Mai întâi mixați iaurtul cu zahărul pudră și jumătate de fiolă cu rom și îl dați deoparte. Mixați și frișca.
Desfaceți compotul de ananas, scurgeți zeama, puneți-o într-o crăticioară, mai adăugați 100 ml de apă, puțin zahăr și cealaltă jumătate de fiolă cu rom și lăsați pe foc până ce zahărul s-a topit. Lăsați să se răcească.
Tăiați blatul în două și însiropați-l.
Pregătiți gelatina după instrucțiunile de pe plic, adăugați-o în iaurt, puneți peste frișcă împreună cu ananasul și portocalele tăiate bucăți mici.

Forma în care ați copt blatul, o tapetați cu folie alimentară sau folie de aluminiu. Puneți partea de deasupra blatului cu fața în jos, puneți crema, apoi partea de jos a blatului, apăsați ușor pe acesta, îl acoperiți și îl lăsați la frigider cel puțin 4 ore sau și mai bine o noapte întreagă.
După ce îl scoateți de la frigider, îl rasturnați pe un platou, scoateți folia și îl ornați după plac.

E delicios și răcoritor!!!

Sfat

Înainte de a pune iaurtul în frișcă opriți câteva linguri pentru ornat.
Dacă vreți puteți adăuga și alte fructe, cum ar fi: mandarine, kiwi, boabe de struguri.
Ca să fiți siguri că blatul e copt faceți testul cu scobitoarea. Luați o scobitoare o înfigeți în blat și dacă iese curată, asta înseamnă că e făcut.

2 comentarii: