duminică, 19 ianuarie 2014

Prăjitură amandină


  •   Azi e prima postare pe blogul meu. În sfârșit...sunt foarte fericită!!! :) 
  •   Sper să îmi fiți alături și să nu fiți foarte critici...:) Sunt la început de drum în această minunată călătorie culinară și e posibil să mai am și mici greșeli.
  •    În fine, ca să nu vă plictisesc cu atâta vorbă, eu zic...să trecem la treabă!!!
  •    Prima rețetă pe care v-o propun este una foarte ciocolatoasă, o prăjitură aromată, numai bună de pregătit atunci când aveți invitați la voi acasă, dar și cu alte ocazii...:)
  Am un sfat pentru voi...toate ingredientele pentru această prăjitură trebuiesc să fie la temperatura camerei.

 

Blat:

6ouă
200g zahăr
40 ml apă
40 ml ulei
200 g făină
3 linguri cacao
un plic praf de copt
un praf de sare

Cremă:

250g margarină Rama
150g zahăr pudră
3 gălbenușuri
4 linguri cacao
o fiolă esență de rom

Sirop:

500 ml apă
250g zahăr
2 fiole esență de rom

Glazură:

un plic glazură ciocolată dr. Oetcker

  Începem prin a da drumul la cuptor la 180° (foc moderat).
  Separăm albușurile de gălbenușuri.  Gălbenușurile le frecăm cu uleiul până devin ca o maioneză. Albușurile le batem cu praful de sare, iar când devin ca o spumă adăugăm zahărul și le mai batem până când acestea se întăresc. Adăugăm gălbenușurile peste albușuri, apoi urmează făina amestecată cu cacaoa și praful de copt. Amestecăm cu grijă cu o lingură de jos în sus pentru a obține un aluat cât mai aerat.
  Pregătim o tavă (20/30), o tapetăm cu hârtie de copt sau o ungem cu ulei și o presărăm cu făină. Punem aluatul și dăm la cuptor pentru 30-35 min. (faceți testul cu scobitoarea). Primele 15 min. nu deschidem ușa cuptorului pentru a nu se lăsa blatul.
Când s-a copt blatul, îl scoatem din cuptor și îl lăsăm să se racească. Eu îl fac cu o zi înainte de a pune crema...se taie mai ușor, dar nu e obligatoriu să faceți ca mine...:)
Între timp pregătim crema. Punem într-un vas înalt margarina și o batem cu mixerul până devine ca o spumă, apoi adăugăm zahărul pudră și continuăm cu mixatul până ce zahărul s-a topit complet. Punem cele trei gălbenușuri, apoi cacaoa și la final fiola cu esența de rom.
Siropul îl pregătim în felul următor: punem într-un vas zahărul cu 3-4 linguri de apă și lăsăm să se caramelizeze. Când capătă o culoare aurie, adăugam restul de apă care trebuie să fie caldă și lăsăm să fiarbă până se topește zahărul. Punem fiolele de esență și lăsăm să se răcească.
Tăiem blatul în două, însiropăm prima jumătate adăugăm crema, însiropăm și cealaltă jumătate și o punem peste. Pregătim glazura conform indicațiilor de pe pachet și o întindem deasupra prăjiturii.
Dăm amandina la rece de preferat 4-5 ore, dar e mai bună a doua zi. O tăiem în cuburi și o savurăm cu multă poftă...:)









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu