miercuri, 29 ianuarie 2014

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi

În fiecare an, pe  30 ianuarie, sunt prăznuiti Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul si Ioan Gură de Aur. Ei au trăit la sfârșitul secolului al IV-lea și începutul celui de-al V-lea, fiecare dintre ei având o contribuție esențială la teologia creștină, fiind numiți "Protectori ai învățământului teologic". .
Despre Sfinții Trei Ierarhi se spune că sunt ca trei ferestre prin care creștinătatea a privit spre Hristos și a primit lumină de la El. Plini de înțelepciune, ei au explicat poporului binecredincios învățătura Sf. Scripturi așa cum nimeni n-a reușit.
Cei trei teologi sunt prăznuiți și separat, însă, pentru a arăta unitatea de învățătură, Biserica a rânduit și o zi de prăznuire comună.

TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE SFINȚII TREI IERARHI

Fetele nu lucrează de Sfinții Trei Ierarhi şi nu mănâncă în această zi altceva în afara de pâine cu sare.

Dacă este ger, de Sfinții Trei Ierarhi vara va fi călduroasă.

Sărbătoarea se ține pentru reușita familiei și a treburilor gospodărești. Se face totodată praznic în onoarea sufletelor morților neîmpărtășiți.

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi mai  este denumită popular si Trisfetitele.
Se zice că Trisfetitele ar fi fost trei fetițe care, pe vremea cînd Dumnezeu umbla pe pământ, i-ar fi dat apă de băut. De aceea, când nu plouă, oamenii se roagă lor la Dumnezeu pentru a da ploaie.

Chec pufos și aromat

Dragii mei, pentru că astăzi e zi de sărbătoare, v-am pregătit ceva dulce, un chec aromat. 


Ingrediente:

8 ouă
6 linguri zahăr
6 linguri ulei
12 linguri făină
un praf de copt
coajă de lămâie
esență de rom
un plic de zahăr vanilat
un praf de sare
o lingură de cacao

Separați albușurile de gălbenușuri, albușurile le bateți spumă, apoi adăugați zahărul și zahărul vanilat și mixați până se face bezea.
Gălbenușurile le amestecați cu uleiul până se fac ca o maioneză și le adăugați peste albușuri, împreună cu coaja de lămâie și esența.
Puneți praful de copt peste făină și cu o lingură le amestecați cu albușurile.
Dați drumul la cuptor la foc moderat și pregătiți două forme pentru chec pe care le tapetați cu hârtie de copt sau cu ulei și făină.
Puneți compoziția în cele două tăvi, păstrând la final câteva linguri de aluat, pe care le amestecați cu cacao. Acest amestec îl turnați în părți egale peste cel din tăvi, și cu o furculiță amestecați ușor cele două compoziții.
Așezați tăvile în cuptor și le lăsați pentru 35-40 minute.
Când checurile sunt gata, le dați afară din cuptor, le lăsați să se răcească și apoi le scoateți din tăvi și le pudrați...cu zahăr pudră.

marți, 28 ianuarie 2014

Tort diplomat cu iaurt

Dragilor azi vin cu o rețetă dulce. Am făcut-o în special pentru "doamna Iarnă", poate o îndulcesc si se dă plecată de pe la noi...:))))

Ingrediente

 Pentru blat:

5 ouă
5 linguri zahăr
5 linguri făină

Pentru cremă:

200 ml friscă Hulala
300 g iaurt
4 linguri zahăr pudră
un compot de ananas bucăți
2 portocale
un plic gelatină granule dt oetcker
o fiolă esență de rom

Mai întâi de toate pregătiți blatul. Separați albușurile de gălbenușuri, albușurile le mixați cu un praf de sare, apoi continuați adăugând treptat zahărul până ce acesta se topește complet și albușurile se întăresc și devin lucioase.

Peste albușuri adăugați gălbenușurile și mixați până ce se omogenizează . Lăsați mixerul deoparte și cu o lingură adăugați făina amestecând de jos în sus.

Dați drumul la cuptor la foc moderat, pregătiți o formă de tort cu diametrul de 24 cm sau o oală ca în cazul meu (nu am reușit sa-mi cumpăr o formă de tort încă), o ungeți cu margarină și o tapetați cu făină sau puneți foaie de copt

Puneți blatul la copt pentru  25-30 minute, primele 15 minute nedeschizând ușa cuptorului, pentru a evita ca blatul să vi se lase.

Când e gata îl scoateți din cuptor și îl lăsați să se răcească.

Acum e timpul să pregătiți crema. Mai întâi mixați iaurtul cu zahărul pudră și jumătate de fiolă cu rom și îl dați deoparte. Mixați și frișca.
Desfaceți compotul de ananas, scurgeți zeama, puneți-o într-o crăticioară, mai adăugați 100 ml de apă, puțin zahăr și cealaltă jumătate de fiolă cu rom și lăsați pe foc până ce zahărul s-a topit. Lăsați să se răcească.
Tăiați blatul în două și însiropați-l.
Pregătiți gelatina după instrucțiunile de pe plic, adăugați-o în iaurt, puneți peste frișcă împreună cu ananasul și portocalele tăiate bucăți mici.

Forma în care ați copt blatul, o tapetați cu folie alimentară sau folie de aluminiu. Puneți partea de deasupra blatului cu fața în jos, puneți crema, apoi partea de jos a blatului, apăsați ușor pe acesta, îl acoperiți și îl lăsați la frigider cel puțin 4 ore sau și mai bine o noapte întreagă.
După ce îl scoateți de la frigider, îl rasturnați pe un platou, scoateți folia și îl ornați după plac.

E delicios și răcoritor!!!

Sfat

Înainte de a pune iaurtul în frișcă opriți câteva linguri pentru ornat.
Dacă vreți puteți adăuga și alte fructe, cum ar fi: mandarine, kiwi, boabe de struguri.
Ca să fiți siguri că blatul e copt faceți testul cu scobitoarea. Luați o scobitoare o înfigeți în blat și dacă iese curată, asta înseamnă că e făcut.

luni, 27 ianuarie 2014

Pui crocant și aromat

Rețeta de azi o am de pe blogul Laurei Sava, și vine în ajutorul celor care preferă mâncarea tip fast-food, dar nu numai.
E un fel de mâncare ușor de preparat și care la fel de ușor dispare din farfurie...:)))

Ingrediente:

un piept de pui (500-600g)
150 g iaurt
100 g pesmet
o lingură rasă cu sare
o jumatate linguriță de piper
o linguriță de oregano
o linguriță boia dulce
o linguriță boia iute(opțional)
o linguriță praf de usturoi
ulei pentru prăjit

Mai intâi de toate spălați pieptul de pui și îl ștergeți cu un șervet de bucătărie. Îl tăiați în fâșii ca niște degețele și îl puneți într-un castron împreună iaurtul. Se lasă la marinat pentru 30 min.
Separat, într-un alt castron amestecați pesmetul cu sarea și restul condimentelor și treceți  carnea de pui prin acest amestec apăsând ușor.
Puneți o tigaie pe foc, adăugați ulei și când acesta s-a încins bine puneți pe rând pieptul de pui.
Prăjiți degețelele de pui până capătă o culoare aurie, apoi le scoateți pe o hârtie absorbantă pentru a elimina excesul de ulei.

Merg de minune cu cartofi prăjiți și ketchup.
O adevărată "bombă calorică"! :)))

S-aveți poftă!!!



duminică, 26 ianuarie 2014

Vin fiert cu măr și portocală

Tot uitându-mă pe geam la vremea de afară, m-am gândit că ar merge de minune o cană cu vin fiert...nu-i așa, că am dreptate? :)))

Ingrediente:

500 ml vin roșu
o jumătate de portocală
o jumătate măr
un baton scorțișoară
2 linguri zahăr

Punem vinul într-o oală și când începe să fiarbă adăugăm zahărul, cu fructele și batonul de scorțișoară. Îl mai lăsă 3-4 min pe foc, apoi îl dăm deoparte și îl acoperim timp de 5 min. Se acoperă pentru a nu se evapora alcoolul...:)))

Sfat

Când puneți vinul fiert în căni, adăugați o felie de măr sau pară pentru a-i reduce din aciditate.

sâmbătă, 25 ianuarie 2014

Mușchi de porc umplut cu cârnați oltenești, și legume la cuptor

Hello dragilor!!!
După cum bine vedeți, iarna și-a intrat în drepturi...și ce drepturi!!! :)))
Astăzi vă propun o rețetă de week-end, poate aveți invitați la masă și vreți să le oferiți ceva mai deosebit.
Să începem!!!

Ingrediente:

3 bucăți mușchi de porc, cam 600 g
2 cârnați oltenești
1-2 morcovi
4-5 bucăți de gogoșar în oțet
2 căței de usturoi
1 linguriță cimbru
un vârf de linguriță piper
sare după gust
1 linguriță boia dulce
1 linguriță oregano
50 ml ulei
50 ml vin roșu
o bucată de ață mai groasă

Garnitura:

5 morcovi
o țelină
sare
piper

Mai întâi de toate puneți la fiert morcovul (fără cel de la garnitură) timp de 15 min.
Între timp pregătiți mușchiul. Tăiați în așa fel încât să obțineți trei dreptunghiuri de 1 cm grosime.
Puneți condimentele într-un castron, le amestecați bine și treceți bucățile de mușchi prin acestea. Acum e momentul să treceți la umplerea lor.
Morcovul fiert și gogoșarii îi tăiați fâșii și îi distribuiți pe întreaga suprafață a mușchiuleților...:))) La fiecare capete a celor trei bucăți puneți câte o bucată de cârnat și începeți să rulați strâns. Legați cu ață, dar dacă nu vă descurcați nu e nicio problemă, puteți prinde cu scobitori.
Le lăsați puțin deoparte până tăiați și legumele pentru garnitură...eu am tăiat țelina bastonașe și morcovul rondele și le-am condimentat.
Dați drumul la cuptor, la foc moderat. Pregătiți o tavă sau un vas de yena, puneți uleiul, legumele, usturoiul întreg și mușchiul, adăugați și puțină apă și îl băgați în cuptor. Îl lăsați in jur de 60-80 min. În timpul coacerii întoarceți din când în când mușchiul și dacă e nevoie mai adăugați apă puțin câte puțin.
Vinul îl puneți cam cu 10 min înainte să fie gata. Scoateți din cuptor, desfaceți ața sau scoateți scobitorile, îl tăiați după cum vă place și îl serviți cu legumele alături de care a stat în cuptor. 

Sper că ați înțeles cum v-am explicat, dar dacă aveți nelămuriri mă puteți întreba. De asemenea, sper că veți încerca această rețetă cât mai curând. Aștept părerile voastre.







vineri, 24 ianuarie 2014

Fasole cu cârnați de casă

După cum v-am relatat în postarea de dimineață, de pe acest blog, astăzi se implinesc 155 de ani de la Mica Unire. Nu știu dacă are legătură cu fasolea mea (pură coincidență), dar am văzut că la Iași astăzi se servește "tradiționala" fasole cu cârnați.
Mă intreb oare, domnitorul Cuza tot fasole a servit pe 24 ianuarie 1859, de a devenit așa " tradițională"? :)))
În fine, eu zic să trecem la rețetă.

Ingrediente:

500 g fasole
5 cârnați de casă
o ceapă
2 morcovi
o bucată de țelină
mărar
cimbru
o foaie de dafin
piper boabe
sare
ulei

2  linguri pastă de tomate 

Puneți fasolea în apă rece, cu o seară înainte. Dimineața o scurgeți de apă și o puneți într-o oală în care aveți deja apă care fierbe. Schimbați apa de la fasole de trei ori (apa trebuie să fie fierbinte de câte ori o schimbați), iar ultima oară adăugați peste fasole cimbru, foaia de dafin și piperul boabe.
Separat tăiați legumele și le puneți la înăbușit într-o tigaie cu ulei. Când acestea se înmoaie adăugați pasta de tomate diluată în puțină apă caldă și lăsați să mai dea în câteva clocote. Prăjiți și cârnații și îi lăsați deoparte.
Verificați fasolea și dacă bobul se desface în două, e momentul să adăugați legumele și cârnații. Mai lăsați să dea în câteva clocote, sărați, puneți mărarul și închideți focul.
Se servește alături de gogoșari sau castraveciori murați.
Poftă bună!!!

joi, 23 ianuarie 2014

Orez cu lapte

Când spun orez cu lapte, mă gândesc la copilărie, la cea mai frumoasă perioadă a vieții, lipsită de griji și probleme...:))
Ce vremuri frumoase...deh, ele au trecut dar nu și nostalgia lor.
În fine...e momentul să vă spun cum pregătesc eu orezul cu lapte, bun pentru cei mari, dar mai ales pentru cei mici.

Ingrediente:

7 linguri orez (o cană de 200 ml)
1 l lapte
200 ml apă
3 linguri zahăr
un plic zahăr vanilat
coajă de portocală
un praf de sare

Opțional:

scorțișoară
dulceață de vișine

Spălați orezul și îl puneți la fiert în cele 200 ml de apă. Când se umflă, începeți să adăugați treptat laptele care a fost fiert separat și lăsați să fiarbă la foc mic până când orezul începe să se înmoaie. Acum e momentul să adăugați praful de sare, zahărul, zahărul vanilat și coaja de portocală. Mai lăsați pe foc până când orezul e fiert.
Eu l-am pus în boluri de sticlă și l-am servit cu dulceață de vișine și scortișoară.

Nu-i așa, că e cel mai simplu desert?
Enjoy!



24 ianuarie Mica Unire


Dragii mei,  astăzi, 24 ianuarie 2014, sărbătorim155 de ani de la Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire, ce reprezintă unificarea vechilor principate, Moldova și Țara Românească, într-un Principat Unit.
Mica Unire a marcat și începutul domniei lui Alexandru Ioan Cuza (24 ianuarie 1859-23 februarie 1866) , el fiind cel care reușit să aducă recunoașterea internațională a Unirii Principatelor Române, și prin reformele sale din toate domeniile, a pus bazele statului român modern. Noua țară a început să se numească România abia după abdicarea lui Cuza, din anul 1866, când a fost redactată și prima constituție, iar la 1 decembrie 1918 s-a înfăptuit Marea Unire a Transilvaniei cu România creându-se actualul stat.



Pește prăjit pe scobitori cu mămăligă și usturoi

Ce faceți dragilor? Pregătiți de o nouă zi?

Azi vă propun să gătiți ceva simplu, ușor și bun.

Ingrediente:

500 g șprot congelat
făină
pesmet
sare
ulei
usturoi
iaurt
cimbru
lămâie
scobitori
ulei

Mai întâi de toate, decongelați peștele, îl curățați, îl spălați și îl sărați. Îl dați deoparte...eu îl las cam o jumătate de oră ca să iși ia sare. După, pregătiți făina cu pesmet (acesta ajută la formarea unei cruste crocante) și dați peștele prin acest amestec. Ca să vă ușurați munca, puneți amestecul într-o pungă, apoi peștele, închideți punga și agitați-o până ce peștele e acoperit de făină .
După ce ați încheiat această etapă treceți la următoarea...înfigerea peștelui pe scobitori...:)))
Puneți pe foc o tigaie cu ulei și când s-a încins, adăugați peștele.
Îl prăjiți pe ambele părți, apoi îl scoateți pe o hârtie absorbantă pentru a scăpa de excesul de ulei.
Când e gata faceți un sos din usturoi, pe care il amestecați cu sare, iaurt, cimbru și puțină zeamă de lămâie. Serviți cu mămăliguță.
Poftă bună!

Sfat:

Ca să fiți siguri că uleiul s-a încins, luați o lingură de lemn și o puneți în tigaie (ca în poză). Dacă face bule de jur împrejur atunci puteți adăuga peștele.

marți, 21 ianuarie 2014

Icre de casă

Ce ziceți dacă azi pregătim niște icre?   Sunt mult mai bune decât cele cumpărate...măcar așa știm ce mâncăm...:)

Ingrediente:

200 g icre
400 ml ulei
zeamă de lămâie
50 g griș
50 ml apă minerală
o ceapă

Să începem!

În primul rând punem într-o crăticioară cam 200 ml de apă și când aceasta dă în clocot, adăugăm grișul amestecând energic cu un tel până se îngroașă. Îl dăm deoparte să se răcească.
Punem icrele într-un castron, și începem să le mixăm ușor adăugând puțin câte puțin din ulei. Când încep să iși marească volumul, punem treptat câte puțină zeamă de lămâie, apoi ulei mai adăugăm și câte puțin din apa minerală(icrele devin mai pufoase de la apă).   Continuăm până când terminăm cu uleiul, apoi adăugăm treptat grișul răcit, de data asta mixând la viteză mai mare pentru a se omogeniza cu icrele.
Griș puneți în funcție de cât de sărate sunt icrele...nu trebuie să îl folosiți pe tot.
Ceapa o curățăm, o spălăm și o tăiem cât mai mărunt. O adăugăm peste icre și servim.
Sunt mai bune dacă înainte de servire le ținem puțin la figider.


 



Ciorbă de porc

Dragii mei, azi vă propun o rețetă potrivită cu vremea asta de afară...o ciorbiță din carne de porc...că de...cea mai bună legumă tot porcul rămâne, nu-i așa?
Eu zic, să trecem la treabă!

Ingrediente:

4 bucăți os de porc
o ceapă
un ardei gras ( am pus de la congelator)
2 morcovi
o bucată de țelină
1-2 cartofi
200 ml borș
4-5 linguri bulion de roșii
pătrunjel verde

Punem carnea pe foc într-o oală cu apă rece, și o lăsăm să fiarbă până începe să se formeze spuma. Cu o spumieră sau o lingură începem să adunăm spuma, apoi punem un capac deasupra oalei și o lăsăm să fiarbă.
Între timp pregătim legumele: le curătăm, le spălăm, apoi le tăiem.
Când carnea a început să se pătrundă ( verificam cu o furculiță), adăugăm legumele și lăsăm să fiarbă în continuare, până când acestea sunt aproape gata.Acum e timpul să punem bulionul și mai lăsăm să dea în câteva clocote.
Separat punem pe foc într-o crăticioară borșul, îl lăsăm să se încălzească puțin, apoi îl adăugăm peste ciorbă. Punem sare după gust, pătrunjelul verde și stingem focul.
O servim cu ardei iute și cine preferă poate adăuga smântână.
S-aveți poftă!!!

Sfat

Înainte să pun carnea la fiert o țin în apă rece pentru  2-3 ore.