În fiecare an, pe 30 ianuarie, sunt prăznuiti Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul si Ioan Gură de Aur. Ei au trăit la sfârșitul secolului al IV-lea și începutul celui de-al V-lea, fiecare dintre ei având o contribuție esențială la teologia creștină, fiind numiți "Protectori ai învățământului teologic". .
Despre Sfinții Trei Ierarhi se spune că sunt ca trei ferestre prin care creștinătatea a privit spre Hristos și a primit lumină de la El. Plini de înțelepciune, ei au explicat poporului binecredincios învățătura Sf. Scripturi așa cum nimeni n-a reușit.
Cei trei teologi sunt prăznuiți și separat, însă, pentru a arăta unitatea de învățătură, Biserica a rânduit și o zi de prăznuire comună.
TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE SFINȚII TREI IERARHI
Fetele nu lucrează de Sfinții Trei Ierarhi şi nu mănâncă în această zi altceva în afara de pâine cu sare.
Dacă este ger, de Sfinții Trei Ierarhi vara va fi călduroasă.
Sărbătoarea se ține pentru reușita familiei și a treburilor gospodărești. Se face totodată praznic în onoarea sufletelor morților neîmpărtășiți.
Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi mai este denumită popular si Trisfetitele.
Se zice că Trisfetitele ar fi fost trei fetițe care, pe vremea cînd Dumnezeu umbla pe pământ, i-ar fi dat apă de băut. De aceea, când nu plouă, oamenii se roagă lor la Dumnezeu pentru a da ploaie.