duminică, 9 martie 2014

Mucenici moldovenești de post

Astăzi, 9 martie ortodocșii îi prăznuiesc pe cei 40 de mucenici din Sevastia. Aceștia erau soldați creștini, aflați în slujba împaratului Licinius, care au fost omorâţi prin chinuri în Sevastia Armeniei, fiindcă nu au vrut să renunţe la credinţa creştină.

În această zi comform tradiției, se pregătesc mucenici sau sfințișori și se beau 40 de pahare cu vin roșu.
În tradiția populară tot astăzi se aprind focuri prin curți și grădini pentru purificare, iar pământul se bate cu maiul pentru alungarea frigului.

Pentru această sărbătoare am pregătit și eu mucenici de post, însiropați și presărați cu multă nucă.

Ingredientele pentru aceștia, sunt următoarele:

Aluat:

500 g făină
25 g drojdie proaspătă
2 linguri ulei
1 linguriță zahăr
un praf de sare
250 ml apă călduță
o esență de rom
coajă rasă de lămâie

Pentru uns:

3-4 linguri zahăr
100 ml apă

Sirop:

o ceașcă de zahăr
2 cești apă
2 linguri miere
esență de rom, vanilie
coajă rasă de lămâie

Pentru presărat:

nucă măcinată

Puneți într-un bol un pumn cu făină și peste, adăgați drojdia pe care o amestecați înainte cu zahărul și 3-4 linguri de apă. Lăsați la crescut  pentru aproximativ 15 minute la loc cald ferit de curenți.
Restul de făină îl puneți într-un castron, peste care adăugați restul ingredientelor, cu drojdia, mai puțin apa. Începeți să frământați turnând apă puțin câte puțin până aluatul se desprinde de mâini.
Îl acoperiți cu un prosop curat și îl lăsați să crească la loc cald timp de o oră.

După ce timpul s-a scurs luați mici grămăjoare de aluat și formați mucenicii, după cum vă place, numai în formă de opt să vă iasă...:)))

Îi puneți într-o tavă (eu am pus hârtie de copt și am presărat făină ca să nu se ardă), îi ungeți cu siropul format din cele 4 linguri de zahăr cu apă și îi mai làsați puțin la crescut, apoi îi băgați în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 20 de minute.

Când s-au copt îi lăsați puțin să se răcească, iar între timp pregătiți siropul, astfel: într-o craticioară puneți zahărul, apa, mierea, esențele și coaja de lămâie și le lăsați să fiarbă la foc mic până se îngroașă. Eu l-am ținut cam 10 minute.

Dați prin sirop mucenicii, apoi scoateții într-un vas mai înalt unul lângă altul, turnați restul de sirop peste ei și presărați nuca măcinată.

Îi serviți bineînțeles, alături de un pahar de vin roșu, sau...40 de pahare...:)))







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu