vineri, 28 martie 2014

"Tăvălită" prin cocos

Pentru că azi plouă și nu e vreme de plimbări lungi pe afară, m-am gândit să nu stau degeaba prin casă ci să pregătesc ceva dulce.
Rețeta pe care o propun astăzi este una ieftină, foarte gustoasă, pufoasă și spornică...vă ajunge și pentru mâine dacă nu vă așezați în fața platoului și o mâncați pe toată, cum se întâmplă de obicei pe la noi...:)))

Ingredientele de care aveți nevoie, sunt următoarele:

Blat

4 ouă
200 g zahăr
200 g făină
4 linguri ulei
1/2 plic praf de copt

Glazură:

200 g margarină
3 linguri cacao
200 g zahăr
100 ml lapte
o fiolă esență rom
200 g cocos

Separăm albușurile de gălbenușuri, le batem cu zahărul până se transformă într-o bezea. Adăugăm gălbenușurile și uleiul și mixăm până se încorporează.

Lăsăm deoparte mixerul și cu o lingură adăugăm făina amestecatà cu praful de copt peste compozitia de ouă, amestecând ușor de jos în sus.

Aluatul obținut îl punem într-o tavă (20×35) și dăm la cuptor la foc mediu, aproximativ 20 minute sau  până trece testul cu scobitoarea (luați o scobitoare, o înfigeți în mijlocul blatului și dacă iese curată atunci e copt). Tava mea e mai mică (20×30) și blatul mi-a ieșit mai inalt.

Scoatem blatul din cuptor îl lăsăm să se răcească, apoi îl tăiem în cuburi.

Glazura o pregătim astfel: punem toate ingredientele într-o crăticioară, mai puțin cocosul și o lăsăm să dea în câteva clocote. O lăsăm puțin să se râcească, apoi cu o furculiță luăm câte un cub de blat îl trecem prin glazură și prin cocos.
La final, savurăm "tăvălita" noastră  alături de o ceașcă cu cafeluță sau un pahar cu lapte.

S-aveți poftă!





miercuri, 19 martie 2014

Drob din ficăței de pui și ciuperci

Pentru că se apropie Paștele și nu toată lumea preferă drobul din miel, m-am gândit să vă ofer o variantă cu ficăței de pui și ciuperci.
Pentru această rețetă aveți nevoie de:

1 kg ficăței de pui
250 g ciuperci proaspete
3 linguri ulei
1 lingură unt
4 ouă
o legătură ceapă verde
o legătură mărar verde
o legătură pătrunjel verde
sare
piper

Spălați ficățeii, îi lăsați  la scurs într-o strecurătoare (îi puteți ține în lapte pentru o oră dacă aveți timp, că eu nu am avut), îi tăiați mărunt și îi puneți la călit în cele 3 linguri de ulei și lingura cu unt. După 10 minute adăugați și ciupercile mărunțite și mai lăsați pe foc 5 minute. Potriviți gustul cu sare și piper și dați deoparte la răcit. Între timp tăiați cât mai mărunt ceapa verde, mărarul și pătrunjelul.
Când compoziția s-a răcit, adăugați verdețurile și cele 4 ouă bătute separat.
Încălziți cuptorul, puneți compoziția pentru drob într-un vas de yena sau o formă de silicon ca cea pentru cozonac, ornați drobul cu felii de ciuperci pe toată suprafața și lăsați la copt pentru 40 minute la foc mediu.
Când s-a copt, îl scoateți din cuptor, îl lăsați la răcit apoi îl scoateți din formă și îl serviți.
Poftă bună!!!



Tiramisu

Rețeta aceasta face parte din categoria celor  preferate de familie. Se face rapid și la fel de rapid dispare din farfurie, vă garantez!!!
Ce îmi place cel mai mult la această versiune de Tiramisu, este faptul că gălbenușurile se amestecă pe bain-marie și nu se pun crude. 


Ingredientele pentru acest desert sunt următoarele:

250 g brânză mascarpone
200 ml frișcă lichidă
4 gălbenușuri
3-4 linguri zahăr
o fiolă esență rom
1 pachet mic de pișcoturi

Pentru început pregătiți cafeaua (cam 200ml) pentru pișcoturi, pe care o îndulciți și o aromatizați cu esență de rom și o lăsați deoparte la răcit. Frecați gălbenușurile cu zahărul pe bain-marie aproximativ 5 minute, până ce zahărul se topește și compoziția se transformă într-o cremă. Lăsați crema să se răcească, iar între timp bateți frișca. După ce crema s-a răcit, puneți brânza mascarpone peste aceasta, lingură cu lingură amestecând bine până la omogenizare. La final adăugați frișca împreună cu esența de rom.
Pregătiți un platou sau o tavă și treceți jumătate din pișcoturi prin cafea și așezați-le unul lângă altul. Turnați jumătate din cremă, apoi restul de pișcoturi și bineînțeles restul de cremă...:)
Pudrați cu cacao și dați la rece pentru cel puțin 4 ore.

Simplu, nu-i așa?

sâmbătă, 15 martie 2014

Dovlecei umpluți cu brânză

Că tot a venit primăvara, și nu vrem să mai petrecem mult timp în bucătărie ci vrem să ne plimbăm, să ne bucurăm de vremea frumoasă de afară, vă propun o rețetă ușor de pregătit. Pentru această rețetă aveți nevoie de următoarele ingrediente:

2 dovlecei
200 g brânză de vaci dietetică
1 linguriță coaja de lămâie
1 cățel de usturoi pisat
pătrunjel verde
morcov ras
sare
piper
ulei de măsline
câteva fire de praz opărite

Tăiați dovleceii felii, îi stropiți cu ulei de măsline și îi presărați cu sare și piper. Îi lăsați deoparte pentru 10-15 minute pentru a-și mai lăsa din apă.  Separat amestecați brânza (eu fiind mereu la dietă am folosit o brânză slabă, dar voi puteți folosi de care doriți) cu usturoiul pisat, morcovul ras, coaja de lămâie, pătrunjelul verde, adăugați sare și piper după gust și puțin ulei de măsline.
Pregătiți o tigaie tip grill și frigeți feliile de dovlecel, le umpleți cu amestecul de brânză, le rulați și le legați cu fire de praz.
Eu le-am servit cu morcov ras stropit cu oțet balsamic și ulei de măsline, dar merg foarte bine cu salata verde că tot suntem în sezon.
S-aveți poftă!!!

luni, 10 martie 2014

Tort cu cremà de brânză și portocale

Pentru că azi e luni și mie una mi se pare că e cea mai grea zi din săptămână, m-am gândit să îndulcesc situația cu un tort...:)))

Ca să îl pregătiți și voi aveți nevoie de următoarele ingrediente:

Blat:

6 ouă
3 linguri făină
3 linguri cacao
6 linguri zahăr

Crema:

350 g cremă de brânză 10% grăsime
350 g iaurt grecesc
6 linguri zahăr pudră
5 g gelatină
2 portocale
esență de rom

Pentru însiropat:

cafea

Pentru decor:

200 ml frișcă
căpșuni

Începeți prin a pregăti blatul astfel: separați ouăle, bateți albușurile separat cu zahărul, apoi adăugați gălbenușurile pe rând mixând bine după fiecare. Făina și cacao le cerneți împreună și le puneți peste ouă amestecând cu o lingură de jos în sus.
Turnați compoziția într-o formă de tort (24 cm) și o dați în cuptorul preîncălzit la foc mediu pentru 30-35 de minute.
După ce s-a copt îl scoateți din formă și îl lăsați la răcit.
Acum e timpul sa faceți crema. Puneți gelatina la înmuiat într-un pahar cu trei linguri de apă. Sincer eu am folosit-o pentru că nu știam dacă îmi va ieși crema fără ea.  Într-un vas adăugați brânza cu zahărul pudră și mixați până acesta se topește. Cu o lingură adăugați și iaurtul și amestecați ușor până la omogenizare. Gelatina o dizolvați la bain-marie, o lăsați un minut să se răcorească apoi o turnați peste cremă, și cum bine v-ați dat seama...:) iar amestecați. Portocalele le curățați, le tăiați și le puneți peste crema de brânză, împreună cu esența.
Blatul răcit îl tăiați în două. Însiropați partea de jos cu cafea îndulcită în care adăugați puțin rom sau esență de rom și îl puneți în forma de tort. Turnați crema și puneți deasupra cealaltă jumătate de blat la fel de însiropată ca și prima...:)
Îl puneți în frigider pentru 3-4 ore sau peste noapte, îl scoateți din formă și il îmbrăcați într-o păturică de frișcă. Îl ornați cu căpșuni cum am facut eu, sau după bunul plac.

S-aveți poftă și tot ce v-ați propus să realizați săptămâna asta să vi se îndeplinească!!!

duminică, 9 martie 2014

Mucenici moldovenești de post

Astăzi, 9 martie ortodocșii îi prăznuiesc pe cei 40 de mucenici din Sevastia. Aceștia erau soldați creștini, aflați în slujba împaratului Licinius, care au fost omorâţi prin chinuri în Sevastia Armeniei, fiindcă nu au vrut să renunţe la credinţa creştină.

În această zi comform tradiției, se pregătesc mucenici sau sfințișori și se beau 40 de pahare cu vin roșu.
În tradiția populară tot astăzi se aprind focuri prin curți și grădini pentru purificare, iar pământul se bate cu maiul pentru alungarea frigului.

Pentru această sărbătoare am pregătit și eu mucenici de post, însiropați și presărați cu multă nucă.

Ingredientele pentru aceștia, sunt următoarele:

Aluat:

500 g făină
25 g drojdie proaspătă
2 linguri ulei
1 linguriță zahăr
un praf de sare
250 ml apă călduță
o esență de rom
coajă rasă de lămâie

Pentru uns:

3-4 linguri zahăr
100 ml apă

Sirop:

o ceașcă de zahăr
2 cești apă
2 linguri miere
esență de rom, vanilie
coajă rasă de lămâie

Pentru presărat:

nucă măcinată

Puneți într-un bol un pumn cu făină și peste, adăgați drojdia pe care o amestecați înainte cu zahărul și 3-4 linguri de apă. Lăsați la crescut  pentru aproximativ 15 minute la loc cald ferit de curenți.
Restul de făină îl puneți într-un castron, peste care adăugați restul ingredientelor, cu drojdia, mai puțin apa. Începeți să frământați turnând apă puțin câte puțin până aluatul se desprinde de mâini.
Îl acoperiți cu un prosop curat și îl lăsați să crească la loc cald timp de o oră.

După ce timpul s-a scurs luați mici grămăjoare de aluat și formați mucenicii, după cum vă place, numai în formă de opt să vă iasă...:)))

Îi puneți într-o tavă (eu am pus hârtie de copt și am presărat făină ca să nu se ardă), îi ungeți cu siropul format din cele 4 linguri de zahăr cu apă și îi mai làsați puțin la crescut, apoi îi băgați în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 20 de minute.

Când s-au copt îi lăsați puțin să se răcească, iar între timp pregătiți siropul, astfel: într-o craticioară puneți zahărul, apa, mierea, esențele și coaja de lămâie și le lăsați să fiarbă la foc mic până se îngroașă. Eu l-am ținut cam 10 minute.

Dați prin sirop mucenicii, apoi scoateții într-un vas mai înalt unul lângă altul, turnați restul de sirop peste ei și presărați nuca măcinată.

Îi serviți bineînțeles, alături de un pahar de vin roșu, sau...40 de pahare...:)))







joi, 6 martie 2014

Chiftele marinate

Această rețetă este una din preferatele familiei, rețetă pe care o pregătea și bunica mea...de la ea am învățat-o.
Să vă spun ceva...întotdeauna când fac chiftele, mereu rămân câteva pe care nu le mai mănâncă nimeni și niciodată nu le arunc ci le pregătesc un sos. M-am gândit să vă împărtășesc și vouă rețeta mea, iar pentru acesta folosesc următoarele ingrediente:

2 cepe roșii
2 căței de usturoi
3 linguri ulei de măsline
2 linguri pastă de roșii
2 foi de dafin
sare
piper
pătrunjel și mărar verde
6-8 chifteluțe gata pregătite

Ceapa o tăiați rondele, iar usturoiul cât mai mărunt. Puneți pe foc o tigaie, turnați uleiul și când acesta s-a încins, adăugați ceapa și usturoiul. Lăsați 10-15 secunde, după care turnați puțină apă (așa nu se arde usturoiul și mâncarea nu va avea un gust amar), și lăsați să se înăbușe la foc mic amestecând din când în când până ce acestea se înmoaie.
Adăugați pasta de roșii, și completați cu apă caldă până sosul ajunge la consistența dorită. Puneți foile de dafin, sarea, piperul și chiftelele și mai lăsați să dea in câteva clocote, apoi închideți focul și serviți chifteluțele marinate, presărate cu mărar și pătrunjel verde.

S-aveți poftă!!!

Am și variantă și de post pentru această rețetă, cu care voi reveni într-o următoare postare.

luni, 3 martie 2014

Tort de mere

Azi vin in intimpinarea primăverii cu un tort delicios. E cadoul meu de Mărţișor pentru toate doamnele și domnișoarele. A, să nu uit...acest tort e și pentru voi domnilor. In caz că vreţi să surprindeţi pe cineva de Ziua Femeii, să știţi că se pregătește foarte ușor, așa că...spor la treabă!!!

Ingrediente:

1 kg mere
6 linguri zahăr
zeamă de lămâie
3-4 linguri dulceaţă de vișine
150 ml apă
50 g unt
o fiolă esenţă de rom
scorţișoară
6 ouă
6 linguri zahăr
6 linguri făină
un plic zahăr vanilat

Mai intâi curăţaţi merele, le scoateţi sâmburii și le tăiaţi in sferturi. Le stropiţi cu zeamă de lămâie. Intr-o oală puneţi 6 linguri de zahăr și il lăsaţi la topit până capătă o culoare aurie. Il distribuiţi pe pereţii oalei prin mișcări circulare, apoi adăugaţi merele, dulceaţa de vișine ( puteţi folosi și de cireșe, gutui sau nuci), untul tăiat cubuţele, esenţa de rom, scorţișoara, apa și puneţi totul in cuptorul incălzit timp de 25 de minute la foc mediu.
Intre timp pregătiţi blatul astfel: separaţi albușurile de gălbenușuri, le bateţi impreună cu celelalte 6 linguri de zahăr până se transformă intr-o bezea tare. Adăugaţi pe rând cele 6 gălbenușuri, și mai mixaţi până ce acestea se omogenizează cu albușurile. La final, cu o lingură incorporaţi făina amestecând de jos in sus.
Scoateţi merele din cuptor, puneţi aluatul deasupra și mai daţi la copt inca pentru aproximativ 30-35 de minute, la foc mediu.
Când e gata, scoateţi tortul din cuptor și il lăsaţi să se racească apoi il răsturnaţi pe un platou și il serviţi.
Il puteţi imbrăca in frișcă, dar mie imi place așa simplu.
Poftă bună!