vineri, 25 aprilie 2014

Plăcintă cu brânză și iaurt

Pentru că la noi în familie nu trece o zi fără brânză, :) și pentru că vroiam să pregătesc ceva dulce ca de început de week-end, am ales să fac o plăcintă cu foi, brânză și iaurt.

De data aceasta am ales foile de plăcintă de la Morărița și am rămas plăcut surprinsă, deoarece nu se rup și nici nu sunt lipite între ele.

Pentru această rețetă aveți nevoie de următoarele ingrediente:

1 pachet foi de plăcintă Morărița
400 g brânză de vaci
280 g iaurt
6 ouă
150 g zahăr
coaja de la o portocală
o fiolă esență de rom
o fiolă esență de vanilie
ulei pentru uns foile
un praf de sare

Puneți ouăle într-un castron cu praful de sare și mixați până își dublează volumul, apoi adăgați zahărul. Când acesta s-a topit, puneți restul ingredientelor: brânza, iaurtul, coaja de portocală și esențele, mai mixați până acestea se omogenizează (compoziția va fi mai lichidă, deci nu vă speriați) și apoi lăsați castronul deoparte ca să vă ocupați de foile de plăcintă.

Dați drumul la cuptor, puneți în tava de la aragaz hârtie de copt, împărțiți foile de plăcintă în două și începeți cu prima jumătate astfel: luați câte o foaie, o așezați în tavă și ajutați de o pensulă o ungeți cu ulei, o puneți pe următoarea deasupra, ungeți cu ulei și continuați așa până terminați. Din compoziția de brânză cu iaurt dați deoparte o cană (200ml), iar restul îl turnați peste foile de plăcintă.

Acum puneți deasupra cealaltă jumătate de foi procedând la fel ca și cu primele: foaie, ulei, foaie, ulei...

Când terminați cu stratul de foi, turnați ușor restul de compoziție (cel din cană), întinzând-ul ușor cu o pensulă pe toată suprafața plăcintei.

Puneți în cuptor plăcinta și lăsați să se coacă la foc mediu, până se rumenește deasupra.

Când e gata o scoateți din cuptor, o lăsați să se răcească, o porționați și o serviți cu mare poftă, căci e foarte bună.


joi, 24 aprilie 2014

Pancake's cu șuncă varianta Dukan

După atâtea zile pline de sărbători, deci și de multe mâncăruri, se cerea puțină dietă așa că am executat aceste simple pancake's cu șuncă, gustoase sățioase și sănătoase. 

Ingrediente:

2 ouă
2 linguri brânză dietetică
2 linguri tărâțe de ovăz
1 lingură tărâțe de grâu (bune pentru digestie)
2 felii șuncă presată de pui
sare
piper
oregano

Se bat ouăle cu sare, apoi se adaugă piperul, oregano, brânza, șunca presată și cele două tipuri de tarâțe. Se lasă aluatul pentru 15 min la odihnit, iar între timp pregătim o tigaie cu strat antiaderent (așa suntem siguri că nu ni se lipesc pancakes-urile),  și o punem pe foc. 

Când tigaia s-a încins luăm câte un polonic din aluat și îl punem în mijlocul tigăii formând un cerc. 

Lăsăm cam jumătate de minut pe fiecare parte, apoi le scoatem, le punem pe o farfurie și le servim cu sos de iaurt cu usturoi sau salată de varză.

Poftă bună!

vineri, 18 aprilie 2014

Pască cu brânză fără aluat

Tot căutând rețete peste rețete despre cum să pregătesc tradiționala pască cu brânză pentru Paște, am găsit câteva variante fără aluat și m-am hotărât ca anul acesta la fel să o coc și eu...:)

Varianta aleasă de mine e o combinație între mai multe rețete, care până la final s-a dovedit a fi foarte bună...zic eu! :)

Înainte sa trec la rețetă, vreau să vă doresc tuturor un Paște fericit!!!

Ingrediente:

500 g brânză de vaci
400 g smântână 20% grăsime
200 g zahăr
5 ouă
5 linguri făină
1 lingură griș
150 g stafide
coaja de la o lămâie
o fiolă esență rom
3 plicuri zahăr vanilat
un gălbenuș

Pentru început puneți într-un castron cu apă caldă, esența de rom și stafidele pe care le lăsați la înmuiat pentru câteva minute. Separați albușurile de gălbenușuri. Albușurile le mixați cu zahărul până ce acesta se topește, apoi adăugați gălbenușurile și mai mixați până ce acestea se omogenizează. Puneți brânza, smântâna, stafidele scurse de apă, coaja de lămâie și zahărul vanilat peste ouă, amestecați bine, după care adăugați făina împreună cu grișul.

Compoziția obținută o turnați într-o formă de tort (a mea are 24cm dar merge și într-o formă mai mică, va ieși mai înaltă), în care ați pus hârtie de copt, o ungeți ușor cu gălbenuș și o coaceți la foc moderat timp de 50-60 minute. Când s-a scurs timpul de coacere scoateți pasca din cuptor, o lăsați să se răcească în formă apoi o transferați pe un platou.

O puteți pudra cu zahăr vanilat sau o puteți lăsa simplă, așa cum am făcut eu.

joi, 3 aprilie 2014

Sufleu de legume

Pentru că încă sunt la dieta Dukan, cred că pe viață, și pentru că nu știam ce să mai gătesc, după lungi cercetări prin mintea mea m-am hotărât sà fac un sufleu de legume. Am ales această rețetă deoarece se prepară ușor, e foarte sănătoasă, dar mai ales gustoasă.

Eu mai aveam prin congelator niște conopidă și cu ce am mai găsit prin frigider am trecut la executarea lui.

Ingredientele pe care le-am folosit sunt următoarele:

o conopidă mică ruptă în buchețele
2 morcovi
1 dovlecel
5-6 ciuperci champignon
140 g iaurt degresat
2 ouă
100 g brânză dietetică
o legătură mărar verde
o legătură pătrunjel verde
1 lingură tărâțe de ovăz
sare
piper
oregano

Pentru început am curățat legumele, mai puțin conopida, le-am spălat și le-am tăiat felii. Am pus pe foc o oală cu apă și sare și când apa a început să fiarbă am adăugat morcovii și i-am lăsat vreo 5 minute apoi am pus conopida pentru încă vreo 10 minute și le-am scos într-un vas. Am continuat cu dovlecelul pe care l-am lăsat foarte puțin, cât să se înmoaie și după ce l-am scos și pe el lângă celelalte legume, am pus ciupercile în apă pe care de asemenea le-am lăsat cât să dea într-un clocot. Când toate legumele au fost fierte le-am lăsat să se răcească puțin.

Am separat albușurile de gălbenușuri și le-am batut cu puțină sare până au devenit pufoase. Gălbenușurile le-am amestecat cu iaurtul.

Când legumele s-au mai răcit, am adăugat amestecul de gălbenușuri cu iaurt, am pus mărarul și pătrunjelul tăiate mărunt, lingura cu tărâțe, am potrivit de gust cu sare și piper, am adăugat și puțin oregano (e preferatul meu) și la final albușurile.

Am amestecat întreaga compoziție, am pus-o într-o formă de silicon ca cea pentru chec, am pus deasupra brânza și am dat la cuptor la foc mediu timp de 25 minute.

Am servit sufleul cu salată de sfeclă în care am adăugat iaurt, hrean, puțin oțet balsamic și mărar.

Dacă nu sunteți la dietă, puteți pune cașcaval în loc de brânză, smântână în loc de iaurt și pesmet în loc de tărâțe.